
Martwe meduzy istotne dla zasilania głębinowych łańcuchów pokarmowych
31 października 2014, 13:10Eksperyment przeprowadzony w Morzu Północnym u wybrzeży Norwegii wykazał, że martwe meduzy wcale nie są niejadalne. Wcześniej - na podstawie nielicznych obserwacji losów ciał zwierząt po inwazjach - zakładano, że opadają one na dno, tworząc stosy, które z braku zainteresowania po prostu wolno się rozkładają.

Ostra walka na rynku płyt głównych
17 lipca 2015, 08:45Asustek i Gigabyte ograniczyły sprzedaż płyt głównych. W pierwszej połowie bieżącego roku obie firmy dostarczyły na rynek około 8 milionów płyt, a w całym roku mają zamiar sprzedać 18 milionów urządzeń. Analitycy przewidywali sprzedaż na poziomie 20 milionów.

Pierwsze dziecko od 29 lat
2 lutego 2016, 14:31W mieście Ostana we włoskim regionie Piemont powitano z honorami pierwsze dziecko od 29 lat. Pablo urodził się w zeszłym tygodniu w szpitalu w Turynie. Dzięki niemu liczba ostańczyków wzrośnie do 85, choć jak zaznacza burmistrz Giacomo Lombardo, tylko połowa z nich mieszka tu stale.

Recykling na medal
1 lutego 2017, 16:51Medale na XXXII Letnie Igrzyska Olimpijskie i XVI Paraolimpijskie w 2020 r. Tokio będą wykonane z metali z poddanych recyklingowi e-odpadów, w tym telefonów.

W odpowiedzi na dźwięki o niskiej częstotliwości ostrygi błyskawicznie zamykają muszle
27 października 2017, 09:43W reakcji na dźwięki o niskiej częstotliwości, które są typowe dla morskiego zanieczyszczenia hałasem, ostryżyce japońskie (zwane też ostrygami wielkimi) błyskawicznie zamykają muszle.

Łaciate po mamie
3 października 2018, 07:18Pewne cechy wzorca łat żyraf są dziedziczone po matkach. Zoolodzy ujawnili także, że wzorzec ten ma wpływ na przeżywalność młodych.

Coś na poprawę pamięci w starszym wieku? Sok wiśniowy!
30 lipca 2019, 05:53Sok z wiśni polecano przy problemach z zaśnięciem, do zmniejszania bólu stawów i mięśni u chorych z rakiem piersi czy do regeneracji powysiłkowej. Ostatnie badania pokazują, że warto go pić z jeszcze innego powodu: by w starszym wieku poprawić sobie pamięć i funkcje poznawcze.

Klucz do apetytu i otyłości u myszy, proteina XRN1
20 października 2021, 07:57Proteina XRN1 odgrywa kluczową rolę w regulowaniu apetytu i metabolizmu przez mózg, informują badacze z Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University. U myszy utrata tego białka z przodomózgowia doprowadziła do pojawienia się niepohamowanego apetytu i otyłości, czytamy na łamach iScience